KRIO TERAPIJA

Kaj je krio terapija?»Savnanje« v tokovih hladnega zraka v krio savni je za naše telo in počutje manj stresno, kot običajne metode ohlajanja telesa, npr. z mrzlo vodo, saj pri ekstremno nizkih temperaturah, zrak vsebuje skoraj 0% vlage. Kot pozitivni stranski učinek izpostavljenosti našega telesa na ekstremen mraz, je pospešena proizvodnja endorfinov, imenovanih tudi hormoni dobrega počutja oz. sreče, ki povzročijo rahel občutek evforije. Ta občutek je še 4-6 ur po krioterapiji in je osvežujoč, počutiš se lažjega, sproščenega. seveda krio terapija za dosešt pravi in dolgoročen učinek je priporočljiv v tretmajih od 5 do 10 krio terapij. Omejitve so le v dnevni količini, ki ne sme presegati 1 krio terapijo.

ZDRAVJE

Ugotovljeno je bilo, da je Krio terapija zelo učinkovita pri zdravljenju revmatičnih obolenj, za zmanjšanje vnetja v sklepih, da omogoča fizioterapevtom in delovnim terapevtom bolj učinkovito delo na simptome. Trenutne študije dokazujejo, da z rednimi krio terapijami se poveča učinek zdravljenja na vseh področij (medikamentno – zdravljenje s tabletami, psihično, imunsko, pri kirurških ranah itd.). Povečana podhladitev telesa povzroči pospešitev metabolizma tako, da se telesu pripravi dodatna toplota. Ta učinek traja od 5 do 8 ur po posegu tako, da telo pokuri od 300 do800 Kcal po zdravljenju. Posledica je pogosto izboljšanje spanja, izboljšanje imunskega sistema po zdravljenju.

LEPOTA

Pri izvajanju krio terapije cela telesa se izboljša splošno stanje kože s povečanjem prekrvavljenosti. Z tem se poveča dotok kisika in hranil na kožo. Pogosta krio terapija učvrsti kožo, zmanjša celulit, poveča elastičnost in preprečuje gube s hlajenjem spodnjih plasti kože. Prav tako pomaga zmanjšati srbenje in vnetje v hudih kožnih boleznih, kot so luskavica in ekcem. Kratkoročna izpostavljenost izjemnemu mrazu povzroča, da se pospeši metabolizem v telesu in tako proizvodnjo toplote. Prav tako se pospeši krvni obtok, da dostavi čim več hranilnih snovi in kisika vsaki zdravi celici.

ŠPORT

Krio terapija koristi vsem športnikom od amaterjev do vrhunskih športnikov. Zelo hitro se s krio terapijo pride do napredka saj se zveča intenzivnost vadbe, zmanjša DOMS (zamudni nastop bolečin v mišicah) in pospeši okrevanje poškodbe (ligament, pretrg mišic, kirurških ran,..). Raziskave kažejo, da se po krio terapiji poveča koncentracija hemoglobina v krvnem obtoku, kar pripomore k zmanjšanju poškodb mehkega tkiva in izboljša individualno uspešnost. V ambicioznih športnih klubih, kjer so rezultati pomembni uporabljajo krio savno tekmovalci tudi do štiri krat na teden.